-->

03 November 2012

Myoung Ga - Korean Restaurant, Surabaya


Myoung Ga -Resto Masakan Korea, Surabaya

Tampak Depan Myoung Ga
Myoun Ga front

Myoung Ga adalah salah satu resto Korea yang pamornya cukup Ok di Surabaya, selain Myoung Ga ada pula Baek Su, De Jang Gem, Go Ju Mong dan Kogyo, semuanya di daerah Barat Surabaya. Satu lagi ada juga Mu Gung Hwa, yang lebih dikenal karena supermarket makanan koreanya, terletak di Darmo Park.
Satu-satunya yang buka di Mall adalah Kogyo, ada di food court Ciputra World dan Surabaya Town Square (Sutos).
Salah satu keistimewaan resto Korea seperti Myoung Ga adalah di side dish (Banchan)nya yang gratis. Harga main menu nya sendiri termasuk cukup mahal untuk ukuran Surabaya, Bibimbab contohnya Rp 90.000, tapi harga yang cukup tinggi ini terasa worth it kalau melihat jajaran side dishnya yang mebahana.

Myoung Ga, this place rates amongst one of the best Korean restaurant in Surabaya. Alongside this, people usually have other personal favorites such as Baek Su, De Jang Gem and Go Ju Mong, they have their own unique appeal such as better beef quality, atmosphere or varieties. I haven't tried the other so I can't yet make a comparison. There's also another place that is famous for the korean mart, Mu Gung Hwa in Darmo Park. The last one is a chain restaurant in malls, Kogyo, which also quite nice, but don't offer free side dishes like the other restaurants.
On of the nice thing about this Korean Restaurant, along with the other, is the free side dishes (Banchan) of pickles, fried fish and fritters, Kim Chi and other assortments. I'm told by my friend that Myoung Ga is one that serve the biggest quantities of side dishes.






Inside Myoung Ga












Aquarium for live seafood
Di bawah ini foto-foto hidangan pendamping / banchan yang diberikan saat kami datang :

This are the side dishes / banchan that we were given upon arrival :


Mu-saengchae/Mu-chae 무생채/무채

Kim Chi  김치;



Myoung Ga - Salad


Sigeumchi namul 시금치나물

Miyeok muchim 미역무침


Myoung Ga - Green Lettuce and sesame leaves for meat wrap

Korean Fried fish - free side dish in Myoung Ga

Dolsot Bibimbab 돌솥 비빔밥(vegetarian)  -  Rp 90.000

Bibimbab sendiri diterjemahkan sebagai nasi campur, jadi inilah nasi campur versi Korea. Biasanya ditaruh di mangkuk hot stone (dolsot) dan sebelum makan dicampur terlebih dahulu.

Campuran di dalam Bibimbab biasanya terdiri dari  timun, lobak, jamur, kecambah, bayam, wortel dan gim atau dikenal juga sebagai nori, rumput laut kering yang dirajang panjang seperti sayur lainnya. Penempatannya melingkar mengikuti mangkuk dolsot nya, membuat presentasinya menarik.

A mixed dish of vegetable and rice, usually with meat, but this one is a vegetarian version. This is probably one the most well known Korean food in the world. The name is translated as "Mixed Rice", which is a suiting description.
Vegetables commonly used in bibimbap include julienned cucumber, zucchini, mu (daikon), mushrooms, spinach, soybean sprouts, gim (nori) and gosari (bracken fern stems). 
Dubu (tofu), either plain or sautéed, or a leaf of lettuce may be added, or chicken or seafood may be substituted for beef. 

For visual appeal, the vegetables are often placed so adjacent colors complement each other. Placed in a hot stone bowl (dolsot) and usually mixed before eating. If you like the caramel taste of burnt rice, you can leave it be and wait for the rice to be a bit overcooked, than you get the slightly burnt & carameled rice.


Myoung Ga - Dol Sot Bibimbab 비빔밥

Myoung Ga - Dol Sot Bibimbab

Jjamppong 짬뽕 - Rp 95.000

Jjampong is a spicy noodle soup, mixed with seafoods.
Traditionally, jjampong is a mixture of noodles, seafood, other meats, and vegetables. One can prepare it spicy and non-spicy, though most people refer to jjampong as a spicy seafood noodle soup.
Jjampong noodles soups are very easy to make, that’s why it’s very popular among Koreans. One just needs to “mix” the ingredients to come up with a mouth-watering dish.
Interestingly, this dish also have a Japanese counterpart, Champon, a Nagasaki cuisine.
They are both influenced by the Chinese Fujian dish.



Myoung Ga - Jjamppong 짬뽕 (noodle with seafood)

Clam soup - Jjampong side dish




Kimbab 김밥  -  Rp 70.000

Kimbab berarti nasi dengan rumput laut. Dua bahan dasar itulah yang wajib ada dalam kimbab. Untuk isinya bisa bervariasi, baik telur, sayuran, ikan, daging, baik yang dibakar, mentah atau diacarkan.
Biasanya dibumbui dengan garam dan minyak wijen. Daging yang sering digunakan adalah ikan, tiruan kepiting (dari daging ikan), telur atau daging sapi. Sayurnya menggunakan timun, bayam, wortel dan danmuji / acar lobak. Setelah dibungkus menjadi satu, kimbab digulung dan dipotong, mirip dengan sushi.

The literal translation of the word kimbap is seaweed rice. These two things are the most basic components of kimbap. From there, you can find many variations on the filling, including fish, meat, eggs, and vegetables, whether pickled, roasted, or fresh.
Traditionally, the rice is lightly seasoned with salt and sesame oil/perilla oil. Popular protein ingredients are fish cakes, imitation crab meat, eggs and/or seasoned beef rib-eye. Vegetables usually include cucumbers, spinach, carrots and danmuji (pickled radish). After the gimbap has been rolled and sliced, it is typically served with danmuji

 

Kimbab 김밥


Yangnyeom Galbi / Grilled Beef (소갈비)  -  Rp 140.000

Hyumit Gui / Beef Tounge 혀밑구이 -  Rp 110.000

Daging di tengah dan di bawah sumpit ini adalah Yangnyeom galbi dan Hyumit Gui, daging sapi dan lidah sapi. Walaupun tidak menarik penampilannya, tapi rasanya cukup lezat. Cara makannya dengan dibungkus daun selada atau daun wijen.

The meat in the middle and underneath the chopstick is Yangnyeom Galbi and Hyumit Gui, which are grilled beef tounge and meat. Though not they lack the appearance but they taste pretty good. This beef are eaten by wrapping it first in lettuce or sesame leave.


Myoung Ga - Yangnyeom Galbi / Grilled Beef (소갈비) &
 Hyumit Gui / G혀밑구이

Berikut cara untuk makan daging bakar Korea, mungkin sudah banyak yang tahu, tapi berhubung saya ngga tahu (katro I know..) jadi coba saya post untuk rekan pembaca yang senasib dengan saya ^^
Pertama masukkan sambal Go Chu Jang dan nasi dan daging panggang, yang di foto ini adalah lidah sapi (recomended) dan taruh di atas daun selada atau daun wijen. Dilipat dua kali sehingga tertutup, selanjutnya silakan menikmati.



Here is how to eat the grilled meat in traditional Korean Restaurant.

First you put some rice and chilli (Go Chu Jang) along with the grilled meat, in this photo it's a gilled beef tounge. Wrapped in a sesame leave / lettuce. fold it twice and... bon appetite.

Korean grill meat wrap

Fold sideways the meat and rice

Fold again top and bottom

Enjoy!! Myoung Ga  Grilled beef tounge

Beginilah rupa mejanya saat semua makanan datang, hanya berempat tapi penampilannya seperti pesta makan untuk keluarga besar. Jadi ingat dengan masakan padang kalau melihat tatanan meja seperti ini.
Berhubung pertama kali ke sini, tidak paham bahwa satu meja bakal isinya makanan, kita sempat membawakan kue tart untuk acara ulang tahun, pantas mbak-nya bingung total tidak mengerti saat diminta untuk bawkan cake saat acara dinner, ternyata bingung mau ditaruh di mana hehehehe


Here's how it look after all the dishes arrived, we're just in a table for four, but it looked like a feast whole big family.
Since this is my first time going here, I got a birthday cake to celebrate the occasion. Little did we know that the table would be filled this packed, that's why the waitress wasn't that perceptive when we asked her to bring the cake, she must be confused where to put it in this super packed table ^^


Meja penuh & hampir tumpah ruah di Myoung Ga
Untuk hidangan penutup mulut, disediakan gratis semangka dan coklat berisi krim. Rasanya cukup enak, semua yang gratis pasti lebih enak ^^

For dessert, they gave us complimentary watermelon and chocolate filled with cream filling. It taste quite good, anything free is always soo nice ^^



Untuk makan berempat dengan menu di atas, kami membayar Rp 583.000. Walau terlihat mahal, tapi cukup sesuai dengan apa yang didapat, apalagi banchan / menu pendampinginya luar biasa banyak ^^

We end up paying Rp 583.000 for four person, though seems expensive, it's quite worth it, keeping in mind the abundance of banchan / side dishes ^^


Taste             : 8 / 10

Atmosphere  : 7 / 10 
Service         : 7 / 10 
Value            : 7 / 10


Myoung Ga
Puri Matahari
Jl. HR Muhammad Surabaya, Jawa Timur. 
Phone : 031-7328846.

8 comments:

  1. What a spread! Everything looks delicious :) That kimbab looks fabulous, but then its always my favorite when we do Korean!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for visiting :)

      The kimbab was good, but I enjoyed the banchan / side dish more than the main course :D

      Delete
  2. Bagi Info, di Myoung Ga bisa minta pake sumpit besi-nya lhoh.. :)

    ReplyDelete
  3. wah..enak kayaknya..disitu ada jajangmyun juga nggak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jajangmyeon / mie hitam seingat saya ada, tapi sdh agak lama sejak kunjungan terakhir. Siapa tahu menunya berubah, bisa telp dahulu ke restonya utk pastikan

      Delete
  4. The clam soup kayaknya bukan side dish dari Jjampong yah, karena sy gak pernah pesen Jjampong tapi slalu dapet clam soup itu.. hahhaa.. I think it's just another complementary side dish from them! :D

    ReplyDelete
  5. teman - teman dari Foodgrapher yang pernah makan di restoran Myoung Ga, mohon kesediaannya untuk mengisi kuesioner dengan klik link di bawah ini ya. Hasilnya akan digunakan untuk penelitian saya terkait service quality dan food quality. Terima kasih banyak atas partisipasinya :D

    https://docs.google.com/forms/d/16t8jvTUGNAG6CWY0ol7iaCoE7g-JCxO7Pb2kMJRKeOA/viewform?usp=send_form

    ReplyDelete
  6. teman - teman dari Foodgrapher yang pernah makan di restoran Myoung Ga, mohon kesediaannya untuk mengisi kuesioner dengan klik link di bawah ini ya. Hasilnya akan digunakan untuk penelitian saya terkait service quality dan food quality. Terima kasih banyak atas partisipasinya :D

    https://docs.google.com/forms/d/16t8jvTUGNAG6CWY0ol7iaCoE7g-JCxO7Pb2kMJRKeOA/viewform?usp=send_form

    ReplyDelete

whos.amung.us :